grote imkermiddag

Datum19-07-2009
Tijdstip00:00
PlaatsWeert
Grote Imkermiddag in NMC 'De IJzeren Man': bijen houden: dat is pas een leuke hobby!

Honingslingeren, bijenwas smelten en gieten in diverse vormen en korfvlechten zijn de onderwerpen, die centraal staan op zondagmiddag 19 juli in en rondom de bijenhal van het Natuur- en Milieucentrum (NMC) De IJzeren Man te Weert.
Vanaf 13.00 uur verzorgen de enthousiaste leden van Imkervereniging St. Ambrosius een imkermiddag voor iedereen die belangstelling heeft voor deze fascinerende vorm van vrijetijdsbesteding.

Belang bijen voor de natuur
Deze zondagmiddagactiviteit is een must voor iedereen die eens kennis wil maken met honingproducten en het houden van bijen. Het blijkt dat mensen het erg waarderen indien zij kennis kunnen maken met het imkervak. Via het geven van cursussen proberen de Imkers dit vak ook aan geïnteresseerden door te geven. In de provincie Limburg zijn nog ongeveer 400 imkers actief. De Weerter Imkervereniging is al ruim een eeuw actief, en wil u graag laten kennismaken met alles wat met de hobby imker of bijenhouder te maken heeft. U krijgt tekst en uitleg over het leven van honingbijen, hommels en solitaire bijen. Maar ook wat te doen met overlast van een wespennest.
Daarnaast kunt u antwoord krijgen op vragen zoals; wat is een hoornaar?, hoe wordt honing “gemaakt”?, hoe kwetsbaar zijn bijen? of hoe oriënteren de bijen zich? Ook kunt u informatie krijgen over hoe u een tuin met behulp van drachtplanten geschikt kunt maken voor bijen.
Juli is de bloeitijd van de zomerbloeiers; voedselleverancier voor bijen. Om optimaal van deze periode te kunnen profiteren moeten de bijenvolken in topconditie zijn; grote volken met veel haalbijen (bijen die nectar halen). Wist U trouwens dat 3 kg nectar; 1 kg honing levert en daarvoor 10 tot 15 miljoen bloemen moeten bezocht en daardoor worden bevrucht?

Solitaire bijen
Solitaire bijen verdienen toch wel aparte aandacht van iedereen, ook dit willen we graag aan U als belangstellende laten zien. Deze bijen bezitten een aantal zeer belangrijke eigenschappen: veel soorten bezoeken slechts één of enkele plantensoorten en het zijn zeer efficiënte bestuivers, voor bepaalde gewassen, bijvoorbeeld luzerne en sommige fruitsoorten, overtreffen ze zelfs de honingbij. Solitaire bijen vertonen geen agressief verdedigingsgedrag, daar de opoffering niet zinvol is in het kader van het voortbestaan van de soort. Aan de hand van displays is er speciale aandacht voor diverse soorten solitaire bijen en hun specifieke voedselbron en nestgelegenheid.

Honing is niet zómaar iets zoets in een potje - het is een feest van geur en smaak. Natuurlijk zijn er op deze middag tal van honingproducten te koop, en het leuke is dat er een demonstratie is hoe u honingwafels kunt maken. Natuurlijk mag u op deze middag ook nog het een en ander proeven!

Insectentuin
Sinds enkele jaren is er een educatieve buitenruimte (insectentuin) rondom het Natuur- en Milieucentrum in gebruik genomen. Concreet betekent dit dat er allerlei natuurbiotopen zijn gecreëerd. Al deze biotopen herbergen op hun beurt tal van kleine dieren en insecten. Bezoekers hebben hierdoor de mogelijkheid deze beestjes van dichtbij te bekijken. Met name kinderen vinden dit prachtig en leren het beste als ze praktisch bezig zijn. Naast fraaie beplanting zijn er een beestentoren, insectenmuur en een pergola gebouwd. Vanuit Imkervereniging Sint-Ambrosius is hier óók aan meegewerkt, op deze manier zorgt men er mede voor dat de insectentuin goed geïntegreerd is met de reeds aanwezige bijenhal. De insectentuin is een échte opsteker voor het NMC!

De zondagmiddagactiviteit is gratis toegankelijk en duurt tot 17.00 uur.
Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man is gelegen aan de Geurtsvenweg 4 te Weert, nabij het subtropisch zwembad De IJzeren Man.

Inl.: B. Peeters, NME-coördinator, t 0495-524893, m 06-23 89 51 89 of
Martien van de Boogaert, t 0495-52 00 80, e m.v.d.boogaert@tiscali.nl


« Naar overzicht