documentaire 'Colony' in Cinemec-bioscoop

Datum06-02-2010
Tijdstip00:00
PlaatsEde
Op zaterdag 6 februari a.s. zal de door het IDFA-festival bekroonde documentaire 'Colony' vertoond worden
in de Cinemec-bioscoop, Laan der Verenigde Naties 150  te Ede, aanvang 16.15 uur.

Colony is een feest voor het oog. Micro-opnames van bijen, bloemen en bomen. Kunstzinnig gestapelde bijenkasten en imkers die op eenindringende manierbeeld zijn gebracht, die doet denken aan het werk van fotograaf Rineke Dijkstra. Deze bijenhouders zijn met hun miljoenen bijen agrarisch Amerika behulpzaam. Bijen spelen namelijk een cruciale rol in de land- en tuinbouw en dus in de voedselketen. Kort gezegd: zonder bijen geen bevruchting, zonder bevruchting geen oogst. De bijenhouders zijn echter getroffen door een angstaanjagend fenomeen: Colony Collapse Disorder (CCD), bijenkoloniën die uitzwermen zonder weer terug te komen bij hun volk. Het brengt niet alleen hun beroep in gevaar, maar ook de voedselproductie.
Carter Gunn en Ross McDonnell belichten het probleem vanuit een aantal verschillende posities. David Mendes is het publieke gezicht als woordvoerder van zijn beroepsgroep. Vanuit die hoedanigheid oefent hij druk uit op multinationals als Bayer die de landbouwpesticiden produceren die volgens hem de bijen zouden kunnen schaden. De persoonlijke invalshoek komt van Lance Seppi, een jonge bijenhouder die aan het begin van zijn loopbaan staat. Het verhaal van Lance is een aangrijpend relaas over het kinderrijke, godvrezende gezin Seppi waarvan hij de oudste zoon is. Met een mengeling van onzekerheid en jeugdige overmoed probeert hij zich staande te houden in een tijd van economische tegenwind.

De film duurt 82 minuten

« Naar overzicht