inloopdag De Bijendans

Datum26-06-2011
Tijdstip00:00
PlaatsSt. Anthonis
Koperen Imkerij Bijendans houdt inloopdag

Vanaf deze zomer kan Imkerij Bijendans voortaan in koper worden geschreven. Het is namelijk al weer 12,5 jaar dat Imker Herman Arts vorm geeft aan een bijzondere imkerij in een nog bijzonderdere fruittuin aan de zandkant 11a te Sint Anthonis. Zondag 26 juni houdt hij open dag.

De rustbeleving is overweldigend wanneer je vanuit de drukte van alledag de hoge poorten van de Imkerij Bijendans doorgaat. Je voelt meteen dat je een tuin inloopt waar harmonie heerst. Serene rust, niets wordt gedwongen of opgejaagd. De natuur volgt er haar natuur.
De imker leeft in de natuur, volgt haar ritmen en verzorgd haar goed. Hij wordt daarvoor beloond met honing en vruchten.
Zo ontstaat het beeld van een aards paradijsje dat voortkomt uit een hobby van Herman en Mia Arts. Zij wilden kleinfruitsoorten van door de eeuwen heen verzamelen en behouden. Uiteraard waren er bijen nodig voor de bestuiving. En, voila: Imkerij Bijendans.

Holle bomen
Nu, 12,5 jaar later, is Herman een fervent imker die steeds op zoek is naar maniereen en methoden om te groeien in zijn hobby. Zo gaat hij dit jaar voor het eerst bijen houden op de manier zoals het ooit begon; in holle boomstammen.
Ook experimenteert hij met meer exotische manieren van bijen houden, waarbij een soort van kruik als bijenkast dient. Hier leert de imker van en past de voordelen toe op héél de imkerij.

Imker Herman weet als geen ander hoe belangrijk de bijen en imkers voor de samenleving zijn. Daarom neemt hij geregeld beginnende imkers op sleeptouw en brengt hij het imkeren graag onder de aandacht van het publiek.
De grondslag van de tuin was de wens van Herman voor het behoud van de Ribes Cultuur (bessensoorten).
Er is een unieke verzameling van bessensoorten en ander kleinfruit ontstaan die op natuurlijke wijze zijn verwerkt in de tuin.
Een tuin met uiteenlopende perken, meanderende wandelpaatjes en fascinerende doorgangen. Maar ook mooie vijvers, vele zitjes, bankjes in faunarijke hoekjes, een bijenhotel en een heuse wensput. Ook een oud-Hollandse bijenstalletje met aloude rieten bijenkorven ontbreekt niet.

Activiteiten: uitleg over het houden en het nut van bijen voor de mensen en het oogsten en inpotten van de honing.
Zo eind juni zijn ook de bessen, bramen en frambozen rijp en klaar om gegeten te worden.

Bezoekers van de inloopdag kunnen die dag proeven van de rijpe vruchten, zodat de aanwezigen de verschillen in de rassoorten door de eeuwen heen duidelijk kunnen herkennen.
U vindt Imkerij Bijendans aan de zandkant 11a te Sint Anthonis.
De inloopdag duurt van 10.30 tot 16.00 uur, inloopbijdrage is 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Inl.: m 06-23 55 33 66.

« Naar overzicht