Hortus Botanicus - bouwen insectenhotel

Datum13-07-2011
Tijdstip00:00
PlaatsLeiden

Zomertentoonstelling: Bijen

Dat de honingbij het moeilijk heeft, is voor imkers een bekend gegeven. Ook het brede publiek is zich hiervan bewust geworden, dankzij vele publicaties over bijensterfte. De Hortus botanicus Leiden organiseert van 7 juli t/m 28 augustus 2011 in samenwerking met de Leidse bijenvereniging (de Imkersvereniging Leiden en omstreken), die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, een tentoonstelling over bijen. De focus zal liggen op het leven van de bij en wat de bezoeker zelf kan doen om bijen te helpen.

Geschiedenis van de bij in de Leidse Hortus
Vanaf het begin van de Leidse Hortus (sinds 1590) spelen bijen een belangrijke rol in de botanische tuin. In de Clusiustuin staat een reconstructie van de bijenstal van de eerste tuinbaas Cluyt (hortulanus Clutius). Hij schreef in 1597 het allereerste boek in het Nederlands over honingbijen: ‘Van de byen, hare wonderlicke oorspronc’. In een gesprek met prefect Clusius, zijn directeur, voert Clutius ons langs de wonderen van de bijenwereld. Hij vertelt over de natuur van bijen, de regering van bijen (het imkeren) en de vele nuttige toepassingen van de bijenproducten.

Het houden van bijen is duizenden jaren oud. Honing en bijenwas zijn altijd gewaardeerde producten geweest en oorspronkelijk was honing de enige bron van suiker. Minder bekend is dat de bestuiving van onze voedingsgewassen verreweg de belangrijkste dienst is die de honingbij ons levert. Ongeveer 30% van de wereldvoedselvoorziening is afhankelijk van de honingbij.

Tentoonstelling
In de Wintertuin vindt u bloemen waar de bij zo gek op is, zoals o.a. Tijm en Lavendel. De 14 meter hoge wenteltrap is bekleed met aardbeienplanten van Jan Robben, bekend van de Aardbeienacademie. De bezoeker wordt chronologisch door het leven van de bij geleid; de verleiding, bestuiving, de levenscyclus van de bij, voortplanting, bijenhouden, bijenproducten en verwanten. Een gedeelte van de expositieruimte is ingericht door de Leidse bijenvereniging en bezoekers kunnen allerlei bijenproducten, waaronder Leidse bijenhoning kopen. In de perspex bijenkast kunt u een kijkje nemen in het bijenvolk. Naast de Clusiustuin is een reconstructie van de oude bijenstal geplaatst, zodat bezoekers een indruk krijgen hoe er in het verleden met bijenhouden omgegaan werd.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de Leidse Bijenvereniging en werd mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en de Stichting Vrienden van de Leidse Hortus.

Workshops

Elke woensdagmiddag van 14.00-17.00 uur zijn er workshops voor jong en oud in de Tuinkamer en buiten in de tuin.
Het maximaal aantal deelnemers is 20. De kosten bedragen € 10,- exclusief toegang. U kunt zich inschrijven via de website of bij de kassa.

13 juli – Bouw mee aan het Hortus insectenhotel

20 juli – Wilde bijen expeditie in de Hortus

27 juli – Pollen nader bekeken (vanaf 12 jaar en volwassenen)

3 augustus – Knutselen voor de bijen

10 augustus – Koken met honing

17 augustus – Honing slingeren

24 augustus – Werken met bijenwas

Meer informatie over de workshops kunt u vinden op www.hortusleiden.nl

Bijenwandeling
Elke vrijdagmiddag gedurende de tentoonstelling geven vrijwilligers van de Leidse bijenvereniging en hortusimker Fred Weber een rondleiding. U hoeft hiervoor niet te reserveren. Deze wandelingen starten om 14.00 uur in de Voortuin en zijn gratis.

Speurtocht
Zoem, zoemmm, zoooeemmmmm… Is dat een irritante vlieg of wesp? Nee hoor, het zijn bijen die honing verzamelen voor ons. Wil jij weten hoe ze dat doen, kom dan deze zomer naar de Hortus botanicus Leiden en doe samen met Melli de bij de speurtocht. Als je de bijenspeurtocht gedaan hebt, luister je vast met hele andere oren naar het gezoem om je heen. Bij een goede oplossing van de vragen ontvang je een cadeautje bij de kassa.

Op vertoon van de Vakantiepas Leiden betaal je € 1,50 entree (normaal € 3,-).
Deze actie is alleen geldig voor kinderen t/m 12 jaar en op vertoon van de Vakantiepas gedurende de tentoonstelling.


« Naar overzicht