100 Bomen voor bijen

Datum08-09-2014
Tijdstip15:30
PlaatsHaren Gr.

100 Bomen voor Bijen

Op 8 september worden –symbolisch-  honderd bomen overhandigd aan de gemeenten Haren en Tynaarlo door de 100-jarige imkersvereniging Haren-Paterswolde. 

Dit vindt plaats om 15:30, op De Mikkelhorst, Klaverlaan 37, Haren.

Bijen hebben het de laatste jaren moeilijk. In de winterperiode sterven de laatste jaren een deel van de volken. De oorzaak van deze sterfte is staat nog niet helemaal vast en maar er zijn aanwijzingen dat ziekte, bestrijdingsmiddelen en achteruitgang van het leefmilieu voor bijen een grote rol spelen. De achteruitgang van de leefomstandigheden heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is de verschraling van de biodiversiteit. De bijen kunnen daardoor niet meer voldoende, of alleen te eenzijdig voedsel vinden.

De imkersvereniging Haren-Paterswolde heeft als onderdeel van de viering van hun 100-jarig bestaan het initiatief genomen om 100 bomen te laten sponsoren. Haren en Tynaarlo, de beide gemeenten waar de imkersvereniging actief in is, hebben zich achter dit initiatief geschaard en hebben locaties waar de bomen geplant kunnen worden beschikbaar gesteld. De 100 bomen zullen soorten zijn die voor bloem-bezoekende insecten interessant zijn als voedselbron en kunnen zo een langdurige aanvulling op het dieet van de bijen vormen. Ook de bloeiperiode van de bomen zal zo worden gekozen dat de bijen er het liefst tijdens de laatste weken van de zomer wat aan hebben. Dan worden namelijk de jonge bijen gevoerd die de hele winter gezond door moeten komen. En voor het overleven van een bijenvolk zijn dat een aantal erg belangrijke weken.

 

Als sponsoren van de bomen zijn niet alleen kwekerijen, maar ook bedrijven, winkeliers, scholen en particulieren. Scholen hebben naar aanleiding van het ‘100 bijen voor bomen’ plan aangegeven dat zij een boom willen adopteren en er lessen over het leven van de bijen aan willen koppelen.

 

Een week later, op 13 september, zie elders in deze agenda,  wordt als afsluiting van de viering van het 100-jarig bestaan van de imkersvereniging Haren-Paterswolde, een symposium georganiseerd in de Mikkelhorst in Haren, met als onderwerp ‘Bijenhouden van de toekomst’. Op dit symposium wordt aandacht besteedt aan alle manieren waarop er kan worden gezorgd voor een leefomgeving waarin de bijen een duurzame toekomst hebben. Tijdens het symposium worden groenbeheerders/overheden, belangenverenigingen, imkers en ecologen bij elkaar gebracht om van elkaar te leren en van elkaars kennis gebruik te maken. Maar het symposium kan voor andere bezoekers zeker interessant zijn.

« Naar overzicht