Europom-tentoonstelling

Start datum11-10-2014 om 10:00
Eind datum13-10-2014 om 18:00
PlaatsBilzen Belgie

Op zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 oktober 2014, telkens van 10 u. tot 18 u. (inkom: € 5, gezinnen € 12) organiseert de Nationale Boomgaardenstichting vzw haar 6de internationale EUROPOM®-tentoonstelling. Deze fruit- en hoogstamhappening vindt plaats in het prachtige kasteel en in de ridderlijke omgeving van het domein Alden Biesen, cultureel centrum van de Vlaamse Gemeenschap in Rijkhoven (Bilzen).

Ook nu loopt er een internationaal programma met deelname van meer dan 10 landdelegaties, elk met hun typische fruitvariëteiten en gebruiken, tal van informatie- en demonstratiestands rond fruitgebruik, fruitrassen, kenmerken, fruitverkoop … symposia en gidsingen, animatie …

De NBS vzw viert hierbij tevens haar 30-jarig bestaan. Zolang reeds wordt geijverd voor het behoud, herintroductie, beheer en waardering van hoogstamfruitbomen en boomgaarden in Vlaanderen en in het hele land. Verjaardag die bovendien samenvalt met de 120ste jubileumuitgave van ons ledenblad ‘POMOLOGIA’, wat aan deze Europom-editie nog meer een bijzondere dimensie geeft.

Europom is sedert 1989 een samenwerkingsverband, door de NBS in het leven geroepen, tussen een aantal vrijwilligersverenigingen uit verschillende Europese landen, met als voornaamste doelstelling het behoud, de promotie, de studie en de pomologie van streekeigen fruitrassen.

Pomologie of fruit in geuren en kleuren
Soorten die bij velen onder u ongetwijfeld een lichtje zullen doen branden …

Meer dan 1000 appel- en perenrassen passeren de revue.

Al het kleinste appeltje van Europa gezien? Al de dikste peer gevoeld? Ken je nog de Dubbel Flip? Zegt de Rode Zomercalville met zijn rood dooraderde vlees en zijn herkomst uit de middeleeuwen je nog wat?

Meerdere buitenlandse zusterverenigingen verlenen hun medewerking en tonen ons hun eigenaardigheden en erfgoed op fruitkundig vlak. Zo komen de Franse Croqueurs de Pommes met hun Pomme d’ Api, het Duitse Pomologen Verein en GPO Bayern met hun ‘Birnen’ en ‘Apfelsorten’, het Italiaanse Pomona, het Zwitserse Fructus met de appels van Willem Tell … Allen plaatsen ze hun mooiste en lekkerste vruchtjes in onze Europese fruitkorf. De Engelse Wisley Gardens, de vertegenwoordigers van de tweehonderdjarige Royal Horticultural Society en de Engelse tuinbouwtrots komen naar het continent met een speciaal geselecteerd assortiment van Engelse appels. Stel je dit bonte gezelschap voor, nog aangevuld met bijzondere stands en presentaties uit Nederland, Zweden, Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië, Luxemburg, Ierland en de pomo-pret kan niet meer op.

In het verlengde van de appel- en perenexpo laten we je ook nog kennis maken met onze kersen-, pruimen-, druiven- en notenrassen. Ja, inderdaad, kersen en pruimen bewaren tot Kerstmis … Kom en je zal wel zien! 

Fruitgebruik in al zijn vormen
Ook alle vormen van fruitverwerking krijgen de nodige aandacht, zoals: opleggen, inleggen, wecken, drogen, pasteuriseren, konfijten, stroopbereiding, de vele thuisbereidingen, gerechten en recepten … met Europese achtergrond.

Determinatie
Heb je onbekende appels of peren …? Breng ze gerust mee naar Europom. Onze deskundige pomologen buigen zich over uw onbekende vruchten en zullen trachten deze op naam te brengen. Voor een goede behandeling breng je best een 4-tal vruchten per soort mee.

Scholen en groepsbezoeken
Op maandag 13 oktober staat Europom ’14 in het teken van groepsbezoeken met de mogelijkheid tot pomologische rondleidingen, al dan niet gecombineerd met een geschiedkundig bezoek aan de Landcommanderij Alden Biesen. Een ideale gelegenheid voor senioren om zoete geur- en smaaksensaties terug te beleven daar het voor de jeugd een ideale kans is wat betreft de mogelijkheid van klasbezoeken met gidsing en werkstructuur.

meer info via: www.europom.eu

« Naar overzicht