Fruitteelttentoonstelling

Start datum08-11-2014 om 10:00
Eind datum09-11-2014 om 17:00
PlaatsDoesburg

Wereldprimeur!

Wel eens in een ‘Jutteperenmoes’ gehapt? Nu dat kan.

Tessa Brouwer van de stichting heeft voor het eerst Jutteperenmoes gemaakt volgens haar recept en dat gereserveerd voor bezoekers van de tentoonstelling. Ook heeft ze van andere zeldzame perenrassen moes gemaakt.

Het tweede weekend in november wordt in Doesburg een grote fruitteelttentoonstelling gehouden onder de titel ‘Verleden tot Heden’. Zoals de naam van de tentoonstelling al aangeeft, zullen tal van oude maar ook nieuwe fruitrassen te zien en te proeven zijn.  In totaal gaat het om welliefst bijna 1000 fruitrassen. Er zijn zowel hand- als moesappelen, hand- en stoofperen, kweeperen, kleinfruit, mispels, sierfruit en andere, in Nederland groeiende vruchten te bewonderen. Er is een keur aan oude, bijzondere en nieuwe fruitrassen aanwezig, waaronder erg veel, bijzonder zeldzame exemplaren. Van vele oude rassen zijn de vruchten gratis te proeven, zowel van appels en peren. Ook zijn van vele oude rassen vruchten te koop. Rassen waarbij geheel geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Zelfs wordt natuurlijk bemest met rest produkten uit de boomgaard. U kunt uw eigen vruchten laten determineren. Breng hiervoor 4-5 gave vruchten mee. U kunt alle lectuur inzien die is uitgegeven door de stichting waarbij met name genoemd wordt het boekje ‘Bijzondere recepten’. Een verzameling recepten over bijzondere fruitsoorten, zoals mispels, meloen, kweeperen enz. U kunt alle inlichtingen over de teelt, fruit enz. verkrijgen. Wilt u een fruitboom van een oud ras kopen welke u leuk vindt, nu dat kan ook. U kunt hem gelijk meenemen.

De museumtuin is ook open zodat u hier op uw gemak kunt rondwandelen en onze opkweek-methoden kunt bekijken zodat u uw eigen fruitbomen volgens die vormen kunt opkweken. Er zijn hoogstammen, laagstammen, struiken, leibomen, dakbomen spillen enz. te aanschouwen.

Jutteperenmoes
Een bijzonder fijne perenmoes gemaakt van zuivere Jutteperen zonder welke toevoeging dan ook. De Jutteperen zijn geteeld op een totaal biologische wijze zonder welke toevoeging of bespuiting.

Erg lekker van smaak, fris en fruitig, smeltend op de tong.

Gratis te proeven tijdens de fruitshow zolang de voorraad strekt.

De fruitshow wordt gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 november 2014 van 10.00 – 17.00 uur, in het museumgebouw in de museumtuin. Parallelweg Den Helder 1 te Doesburg. De museumtuin is gelegen aan de N 317 hoek N 338.  Volg de bruine ANWB-borden met opschrift –Museumtuin ’t Olde Ras -.

Entree  € 3,--  parkeren gratis.

Verdere inlichtingen,

 fructus@stipte.nl

Tel. 0651268802

« Naar overzicht