Overlarfmiddag BBV Regio Oost

Datum29-05-2015
PlaatsVorden

Overlarfmiddag BBV Regio Oost 29 mei te Vorden

 

De succesvolle overlarfmiddag in 2014, waarbij meer dan 300 larfjes door de BBV-leden werden afgenomen, zal in 2015 herhaald worden. Dit jaar komt Marcel Hallmans van Imkerij de Immenhof op vrijdag 29 mei 2015 met larfjes van één van zijn beste lijnen naar Vorden om de leden van de BBV van teeltmateriaal te voorzien.

Marcel geeft de lijn het predicaat: “je kunt geen beter materiaal treffen”. Het ziet er allemaal veelbelovend uit. De lijn is: GMH1408 = GMH1326 x KB177.

Beoordeling van deze lijn: zwermtraagheid 5, zachtaardigheid 5, raatzit 4, honingopbrengst 5 en hygiëne 5 (waarbij de schaal loopt van 1 tot 5).

De volken van deze koningin vertonen een heel goede voorjaarsontwikkeling, hetgeen leidt tot grote volken ten tijde van het koolzaad en het fruit, daardoor dus goede vooruitzichten voor een goede voorjaarsoogst. Dit in combinatie met zwermtraag maakt een prima zomeroogst eveneens mogelijk. Verder is te zien in de beoordeling van de lijn dat er prima met deze nateelten is te werken vanwege hun grote zachtaardigheid.

Evenals vorig jaar neemt de BBV-vereniging regio Oost de kosten van de eerste 3 larfjes voor zijn rekening om hiermee de koninginnenteelt in de regio te stimuleren.

De kosten per larfje bedragen € 1,25.

Het overlarven vindt plaats in de Schӧppe (bijgebouw) van Natuurmonumenten aan de Baakseweg 1a te Vorden. Van 13.00 tot uiterlijk 14.30 uur kun je daar terecht voor het ophalen van je bestelde larfjes (denk aan een natte theedoek). Maak ’s morgens een starter of prepareer 9 dagen van te voren een moerloos startervolk en verwijderen ’s morgens op de overlarfdag de aanwezige redcellen.

De gekozen datum van 29 mei wijkt slechts 3 dagen af van het schema van de 2e bevruchtingsronde van Ameland en biedt dus prima mogelijkheden om de moeren naar Ameland mee te geven. De moeren worden geboren op woensdag 10 juni en kunnen 3 dagen later op Ameland staan. Hou de bevruchtingskastjes de eerste 3 dagen dicht om te harmoniseren. Op vrijdagavond 12 juni kunt u ze in Deventer aanbieden voor het Ameland vervoer.

Deze service is uitsluitend toegankelijk voor leden van de BBV. Je kunt je eventueel ter plaatse inschrijven als BBV-lid. Graag voor 23 mei aanmelden met vermelding van het aantal gewenste larfjes via ons secretariaat: Lotty van den Bosch, e lgc.vandenbosch@hetnet.nl

 

« Naar overzicht