Kersenhappening

Datum12-07-2015
Tijdstip10:00 - 17:00
PlaatsBilzen (België)

 de KERS® 2015

Op zondag 12 juli 2015 organiseert de Nationale Boomgaardenstichting vzw haar 12de Euregionale Kersenhappening.

Van 10 u. tot 17 u. – inkom: GRATIS

Dat ‘de KERS®’ ondertussen DE gezinsdag bij uitstek is geworden, dat zullen de vaste bezoekers alvast beamen. Nergens vindt u meer toepassingen met en informatie over deze Haspengouwse parel. De rijke hoogstamboomgaarden of fructuaria in de ridderlijke en prachtige omgeving van het kasteel van Alden Biesen vormen een bijzondere troef voor deze zomeractiviteit.

Reeds 12 jaar laten we u ieder jaar opnieuw genieten van deze geliefde zomervrucht. De laatste jaren steeg het aantal bezoekers spectaculair. Tijdens onze vorige editie mochten we meer dan 7000 belangstellenden welkom heten. ‘de KERS®’ biedt dan ook voor elk wat wils!

De vruchten van meer dan 250 kersenvariëteiten (traditionele en moderne soorten) zetten we natuurlijk centraal in een groots opgebouwde tentoonstelling. De meeste variëteiten plukken we op de Hertenbergboomgaard van Alden Biesen, alwaar er tijdens ‘de KERS®’ continue geleide wandelingen en gidsingen doorgaan.  Onze plukploegen zijn er constant aan het werk en demonstreren de pluk- en sorteertechnieken van toen en nu. Al eens op een plukladder gestaan? Wij leren u de ‘laddertechnieken’; zelfs onze allerkleinsten mogen de ladder beklimmen en wij zorgen voor een mooie ‘fotoherinnering’!

Wat ‘de KERS®’ tevens zo bijzonder maakt, is dat geen enkele editie dezelfde is dankzij onze verrassende nieuwigheden, naast onze klassieke standen en activiteiten. Zo stellen we deze editie zeker de ‘Bij-mobiel’ voor en zal er een uitgebreide stand verzorgd worden over de bestuiving van onze kersenbomen door zowel de honingbij als de solitaire bijen. U kan er leren hoe u met een eigen bijenhotelletje deze noeste natuurwerkers kan helpen!

Maar ook de successtories van de vorige edities krijgen een opsmukbeurt, zoals daar zijn:

  • In een heus kersentreintje, ‘de kersenboemmel’ een ritje maken over het kasteeldomein en tot aan de kersenboomgaard. Dit jaar voorzien we nog een verrassing voor onderweg!?
  • Lekker genieten op onze zomerterrasjes! Rondom de tafeltjes vinden jullie de standjes met doorlopende ’kersenpannenkoekenbak’ (met takverse kersen vanuit de boomgaard), met kersenwijn en kersenbier, kersenijsjes, sapjes, kersenkoeken …
  • Exclusieve kersen-cherry pops!
  • Kersengerechten en –recepten, keukengeheimen
  • Onze kersen-proefstand met de lekkerste kers, de dikste exemplaren en de zoetse witbuiken! Deelnemen aan de wedstrijd brengt je misschien dit jaar wel het verhoopte geluk!
  • De adviesstanden over nieuwe aanplantingen, ziektes en plagen, speciale kersensoorten en onderstammen, pluk- en snoeimateriaal, boeken en cursussen… De geïnteresseerden aan bomen, boomgaarden, snoeien en boomteelt worden met woord en daad verder geholpen.

Laat u niet afschrikken door het weer, zowel bij zon als bij regen zorgen we voor een gezellige en leerrijke sfeer. ‘de KERS®’ blijft een aangenaam familiegebeuren; wij zorgen met onze kersenverkoopstand voor een lekker nagenieten!

Zondag 12 juli van 10 tot 17 u. op de Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6 in 3740 Bilzen. 

Inl.:  Diederik Wintmolders
medewerkerNationale Boomgaardenstichting vzw
Vereniging voor pomologie, boomgaarden- & landschapsbeheer
Leopold III - straat 8, 3724 Vliermaal

T 012 39 11 88

F 012 74 74 38

www.boomgaardenstichting.be

www.desapmobiel.be

www.facebook.com/Nat.Boomgaardenstichting

 

« Naar overzicht