NBV ontmoetingsdag bestuivingsimkers

Datum14-01-2017
Tijdstip10:00
PlaatsWageningen

Ontmoetingsdag bestuivingimkers op zaterdag 14 januari 2017

Zaterdag 14 januari 2017 organiseert de commissie Bestuiving van de NBV voor de negende keer de jaarlijkse ontmoetingsdag voor bestuivingimkers in het Radixgebouw, Droevendaalsesteeg 1, 6708 PB Wageningen. Wederom gaat deze ontmoetingsdag over de volle breedte over het gebruik van bijen voor bestuiving bij diverse gewassen. 

Het programma

09.00 uur Zaal open, ontvangst met koffie.

09.45 uur Opening door de voorzitter van de bestuivingscommissie van de NBV dhr. Joep Verhaegh

10.00 uur Kees Verrips van Imkerij de Werkbij

Kees zal ingaan op de activiteiten van de in Nederland alom bekende Imkerij de Werkbij. Hierbij zal hij vooral ingaan op de bestuivingsactiviteiten van het bedrijf. Ervaringen uit de praktijk over teelttechniek en bestuiving zullen worden toegelicht.

11.00 uur Peter op den Kelder. ‘Insecten bestuiving bij zaadteelt gewassen’.

Peter is werkzaam bij PanAmerican Seed/Kieft Seeds in Hem, Noord Holland. Dit bedrijf is een onderdeel/partner van het bedrijf Ball, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago. Peter is verantwoordelijk voor de insectenbestuiving waarvan de veredelaars gebruik maken voor het bestuiven van hun planten. Er is een grote diversiteit in planten omdat gewerkt wordt aan één en twee jarige planten en vaste planten. Belangrijk onderdeel daarvan is de insectenbestuiving. Peter heeft hier een boeiend verhaal over.

12.00 uur Lunch

12.30 uur Workshop

Aan de hand van enkele vragen wisselen alle deelnemende imkers in gespreksgroepen ervaringen over de imkerspraktijk uit. Hiervan wordt een verslag samengesteld.

13.30 uur Presentaties resultaten van de workshops.

14.15 uur Koffie-/theepauze.

14.30 uur Prof. Dr. Koos Biesmeijer. Scientific Director van Naturalis Leiden.

Nederlandse bestuivers en hun rol in gewasbestuiving
Het grootste deel van onze gewassen heeft voor de bestuiving insecten nodig. Bijen zijn vaak de beste bestuivers, zowel de wilde bijen als de door imkers gehouden honingbijen. Daarom is het van groot belang om te weten hoe het gaat met beide groepen bijen, hoe we optimale gewasbestuiving kunnen krijgen, en hoe we voorbereid kunnen zijn op klimaatverandering. Als onderdeel van onze ontwikkeling naar een meer duurzame landbouw is het zien van de natuur als partner essentieel. Bestuivers inzetten voor bestuiving speelt daarin een belangrijke rol.

15.45 uur Afsluiting ontmoetingsdag.

De kosten voor deelname aan deze bijeenkomst zijn € 20,- per persoon. Lunchpakket zelf meebrengen, voor koffie, melk en thee wordt gezorgd.

Betaling contant aan de zaal op 14 januari voor aanvang van de studiedag. Er is geen mogelijkheid om te pinnen.

Wederom gaat deze ontmoetingsdag in de volle breedte over het gebruik van bijen voor bestuiving bij diverse gewassen. Bovendien is er gelegenheid om via netwerken ervaringen uit te wisselen

 

 

« Naar overzicht