Markt van Melk en Honing

Datum05-08-2017
Tijdstip10:00 - 16:00
PlaatsZuidlaren

Markt van Melk en Honing van 10-16 uur op de Grote Brink.

Inl. Ton Kolkman, 050-4095792, 06-53850460.

Honingkeuring: wat heb je d’r aan?
De Markt van Melk en Honing in Zuidlaren is de bakermat van het Bijkersgilde. Uitgegroeid tot een landelijke organisatie heeft het Bijkersgilde inmiddels ongeveer 250 specialisten in bijenproducten en keurmeesters opgeleid. Daar kan de NVWA een puntje aan zuigen.

Maar wat is de zin van een keuring? We weten na de laatste studiedagen en vele publicaties dat er veelvuldig wordt gesjoemeld met honing en was. Dat is voor de imkerij geen goede zaak. Grote honingimporteurs en -verwerkers worden geregeld gecontroleerd maar dat gebeurt niet bij de vele hobby-imkers. Toch zijn wij als bijenhouders de representanten voor het kwaliteitsproduct dat honing heet.
In de meeste gevallen weten we niet eens wat de samenstelling of afkomst van onze honing is! Daar zou verandering in moeten komen.
Kwaliteit houdt meer in dan een schone honingpot en een recht geplakt etiket.
De keurmeesters van het Bijkersgilde weten inmiddels hoe ze glucosestroop in honing kunnen herkennen, ze hebben de instrumenten om verhitting van honing te ontdekken, en ze kunnen het vochtgehalte bepalen wat van invloed is op de houdbaarheid.
Dat doen ze niet om imkers vermanend toe te spreken maar om te adviseren het product nog beter te maken. We zijn er immers allemaal bij gebaat het imago van de imkerij hoog te houden.


EXAMEN KEURMEESTERS
Een extra activiteit op de Markt van Melk en Honing is het deelexamen van nieuw opgeleide keurmeesters. Zij doen hier praktijkervaring op en hopen op veel producten waar ze hun pas verworven kennis kunnen toetsen in de praktijk.
Een keuring is er dus niet in de eerste plaats voor de prijzen. Maar de competitie mag best een rol spelen, daarom zijn er bekers voor de Beste Drentse Honing en de Beste Nederlandse Honing.
En natuurlijk kiest het publiek weer de Lekkerste Honing van Nederland. Doe dus mee met je mooiste producten.
Een keuring is er wel degelijk voor het opvijzelen van de kwaliteit. Imkershoning moet beter blijven dan supermarkthoning. Daar moet je wat voor doen. De keuring op de Markt van Melk en Honing kan daarbij een handje helpen. Doe dus eens mee, lever twee potten honing in, één met en één zonder etiket en laat de keurmeesters hun werk doen. Kijk op http://www.bijkersgilde.nl/files/pdf/etiketeisen.pdf voor de wettelijke eisen die aan het etiket worden gesteld. Ook was, mede, korven, propolis en honinggebak worden door de keurmeesters graag gekeurd. En kijk ook eens verder op de site, er staat veel informatie op over de activiteiten van het Gilde
Graag tot zaterdag 5 augustus in Zuidlaren.… MET TWEE POTTEN HONING VOOR DE KEURING EN DE EER.

« Naar overzicht