Koninginnenteeltdag

Datum26-01-2019
Tijdstip10:00 - 15:00
PlaatsAusterlitz

 

zaterdag 26 januari 2019 Koninginnenteeltdag.

Organisatie: NBV-commissie Koninginnenteelt

Locatie: Het Dorpshuis, Schooldwarsweg 19, 3711 BM Austerlitz

Het programma begint om 10.00 uur en sluit om ca. 15.00 uur.

Aanmelden kan via:  https://www.bijenhouders.nl/studiedagen-januari

 

Het programma voor deze dag laat de praktijk van koninginneteelt en selectie zien en hoe de jonge koninginnen benut kunnen worden. Ook worden de kansen besproken van varroa resistentie. Dus koninginnenteelt voor de beginnende/kleine imker en gevorderde.

Programma:

1.Pim Brascamp: Diversiteit en inteelt. Binnen bijenrassen gaat toename van inteelt samen met afname aan diversiteit. Aan de orde komen: Hoe gaat Beebreed met inteelt om, welke toename van inteelt is aanvaardbaar en hoe hoeveel volken heb je nodig om een eigen gesloten lijn te telen. En ook: waar op te letten als de Nederlandse imker kan natelen van Varroa-resistente koninginnen. Pim was werkzaam aan de Universiteit van Wageningen (Fokkerij & Genetica) is imker en coördinator Beebreed.

2. Jürgen Brauße: Sperma mengtechniek en VSH in Brandenbrug. Jürgen is al sinds 1966 imker Vanaf 1976 houd hij zich tevens bezig met kunstmatig inseminatie. Voor deze inseminatie heeft hij een methode ontwikkeld van homogene menging van sperma. Tevens praat hij ons bij over het VSH-project in Brandenbrug.

3. Guus Verhoeven & Herman Groen/Piet Verkooijen: De teelt op Marken.

Een inspirerend verhaal over de teelt op Marken in het verleden, heden, toekomst & VSH.

4. Bert Pranger: Projecten in Afrika en op de Filipijnen. Bert is natuurlijk bekend van zijn imkervakhandel “Het ielgat”. Maar naast die werkzaamheden heeft hij ook internationale projecten lopen.

5. Marie José Duchateau: Interactief. Vergeet niet uw mobiel mee te nemen.

 

Aanmelding vóór 23 januari (i.v.m. de catering) via http://www.bijenhouders.nl/studiedagen-januari

« Naar overzicht