Honingkeuring i.c.m. een propolisworkshop

Datum02-02-2019
Tijdstip13:00 - 16:30
PlaatsBoskoop

 

Honingkeuring in combinatie met een propolisworkshop!

Op 2 februari 2019 vindt er een honingkeuring in combinatie met een propolisworkshop in Boskoop plaats!
Na de cursus Specialist Bijenproducten wordt er op dit moment de cursus Keurmeester Bijenproducten door het Bijkersgilde te Boskoop georganiseerd. 13 Cursisten zullen begin volgend jaar afstuderen en zichzelf dan ‘keurmeester’ mogen noemen. Hiervoor moeten zij natuurlijk wel voor het examen slagen, dat uit een keuring van bijenproducten bestaat.

De aanstaande keurmeesters hebben als examenopdracht het verrichten van de keuring die door Imkersvereniging Groene Hart in samenwerking met het Bijkersgilde is uitgeschreven.
Het gaat dan om het keuren van alle mogelijke bijenproducten zoals honing, was, mede, propolis, honinggebak, etc. In het totaal wordt er gekeurd in maar liefst 17 categorieën (klassen).

Zonder uw bijenproducten is het examen niet mogelijk. Wij vragen u daarom om een bijdrage te leveren en uw producten te laten keuren!

Het programma:

13.00 Inschrijven in zalencentrum De Loods, Zijde 11, 2771 EJ Boskoop.
13.30 Propolisworkshop
15.00 Pauze. Tijdens de pauze heeft u gelegenheid om de keurende examinandi aan het werk te zien en om ze vragen te stellen.
15.30 Vervolg propolisworkshop
16.15 Officiële afronding. De uitslag van de keuringen wordt bekend gemaakt en de oorkondes worden uitgereikt. Daarna volgt de diploma-uitreiking aan de nieuwe keurmeesters.
16.30 Einde programma

De keuring
De keuring wordt afgenomen op zogenaamd lokaal niveau. De lat ligt dus niet te hoog. Het keuringsreglement staat op de site van het Bijkersgilde en is te vinden onder de volgende link: http://www.bijkersgilde.nl/files/pdf/keuringsreglement2015.pdf.

De keuringsformulieren staan op blz. 90 t/m blz.145. Hier kunt u lezen waar de keurmeesters op letten bij het door u ingeleverde product. U weet dan waar u aan moet denken bij het klaarmaken van uw inzending.

Propolisworkshop
We maken er een boeiende middag van die voor alle bezoekende imkers meer dan de moeite waard zal zijn! Annette van der Knaap geeft uitleg over propolis en de werking daarvan. Aansluitend gaat zij met u aan de slag. U maakt zelf onder andere een propoliszalf, die u mee naar huis kunt nemen. Annette zorgt voor alle ingrediënten. Natuurlijk mag u ook uw eigen was of propolistinctuur gebruiken, als u die zelf van huis meeneemt.

Wat gaat deze dag kosten?
Voor het keuren van de bijenproducten vragen we geen vergoeding. Het bijwonen van de propolisworkshop kost € 15,-. Dat bedrag is inclusief de benodigdheden voor de workshop, maar excl. koffie/thee e.d. U kunt betalen bij de entree van De Loods.

Hoe kunt u zich aanmelden?
U kunt zich aanmelden vóór 20 januari 2019 bij Annet Kunneke: annetkunneke@gmail.com voor deelname aan de keuring en de propolisworkshop. Graag vermelden welk bijenproduct u wilt laten keuren.

Vragen
?
Mail Els Voorbij: els@franspeek.nl of Annet Kunneke: annetkunneke@gmail.com
Routebeschrijving: Zalencentrum de Loods, Zijde 11, 2771 EJ Boskoop

« Naar overzicht