BBV regio Oost - Alg.Ledenvergadering

Datum09-02-2019
Tijdstip13:00
PlaatsVorden

 

ALV Buckfast Regio Oost

Zaterdag 9 februari 2019, 13.00 uur Algemene Ledenvergadering BBV Regio Oost

Locatie: Dorpshuis, Raadhuisstraat 6, 7251 AB Vorden

Met voordracht door Jan de Ridder over zijn bedrijfsmethode, zie hieronder.

Aanvang voordracht 14:00 uur. BBV-leden hebben gratis toegang, de entree voor niet BBV-leden bedraagt € 10,-. Deze  zijn bij binnenkomst te voldoen. Vooraf aanmelden bij de secretaris van BBV Regio Oost lgc.vandenbosch@gmail.com  

Het entreebedrag ontvangt u direct terug bij aanmelding van een BBV lidmaatschap tijdens deze ALV 

 

 

Mijn bedrijfsmethode door Jan De Ridder

 

Jan De Ridder, bestuurslid van de Vlaamse Buckfast Vereniging, koninginnenteler en imker gaat in aansluiting op onze Algemene Ledenvergadering het hebben over zijn bedrijfsmethode, waarin hij zo efficiënt en gezond mogelijk bijen teelt gedurende het jaar. Vooral de laatste jaren, waarin we in België een bijensterfte van 30 tot 40 percent zagen, is een dynamische benadering van het bijenhouden meer dan noodzakelijk.

 

Jan werkt met Buckfastbijen. Dit is geen ras, zoals de Italiaanse bij of de Carnica bij. Het is een soort, die ontstaan is door veelvuldige kruisingen, in het begin van de 20e eeuw, waarbij eigenschappen van verschillende bijenrassen gecombineerd werden. Het duurde dan ook meerdere tientallen jaren vooraleer de huidige Buckfastbij het licht zag. Het is een bij met een erfvaste stam. Buckfast gekruist met buckfast geeft buckfast zonder dat er ongewenste eigenschappen ontstaan. Nog steeds worden er eigenschappen aan de Buckfastbij ingekruist, zoals vorig jaar via het bevruchtingsstation Baltrum met de Monticolabij. De komende jaren staat dit wellicht ook te gebeuren met VSH-eigenschappen.

 

De Buckfastbij is zeer zachtaardig, zeer vruchtbaar en zeer zwermtraag. Hierdoor zijn de met deze bij behaalde opbrengsten eveneens zeer goed. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze bij vooral bij beroepsimkers de voorkeur geniet boven andere rassen. Wat voor beroepsimkers goed is, is voor hobbyimkers, die meer tijd en middelen kunnen besteden aan hun bijen, zeker goed.

 

De deur is open vanaf 12.30 uur, koffie en drankje zijn gratis. Aanvang ledenvergadering met aansluitend de voordracht van Jan De Ridder 13.00 uur. Einde: ongeveer 15.30 uur.

 

Er is ter afsluiting weer een verloting met o.a. staplaatsen voor Ameland en de Flevogroep, raszuivere Buckfastmoeren en F1-productiemoeren.

 

« Naar overzicht