Lammetjesdag

Datum31-03-2019
Tijdstip10:00 - 16:00
PlaatsRheden

Lammetjesdag 31 maart 2019

25 jaar lammetjesdag, 56 jaar werken met natuur

31 maart 2019 organiseert de Rhedense Schaapskudde voor de 25ste keer haar lammetjesdag.

Ooit gestart om de Rhedense bevolking de jonge lammetjes en hun moeders te tonen, is lammetjesdag uitgegroeid tot een leerzaam en gezellig evenement waar jaarlijks 5.000 mensen uit heel Nederland op af komen.

Allereerst zijn er de lammetjes die in februari zijn geboren. Niet langer baby’s, maar speelse jonge schapen die om hun moeder draaien en de grote weide over rennen. Zij worden door de herders en hun honden getraind om straks de heide te begrazen, bij de kudde te blijven en niet te verdwalen. Daarmee zorgen de schapen dat de heide met haar plantjes, insecten en vogels blijft bestaan.

De Rhedense Schaapskudde, Natuurmonumenten, IVN (Natuur en Educatie) en Imkers vereniging De Bijenstal zorgen samen voor presentaties over de voor ons allemaal zo belangrijke natuur. Want, waar zouden we zijn zonder bomen, zonder bijen, zonder spelen in het groen, zonder zorg voor natuur en voor de mens?

In de “natuurtent” kunnen kinderen (en hun ouders) genieten en leren van speelse presentaties over de natuur in onze eigen omgeving.

Daarnaast zijn er demonstraties schapen training met onze honden Ezra, Jura, en Tess. Kinderen kunnen bezems maken, spelen met wol, tekenen/kleuren, zich als een lammetje laten schminken en in de draaimolen zitten. Het Rhedens Fanfarecorps speelt tussen 12.00 en 14.00 uur.

In de winkeltjes kunt u van alles aanschaffen, zoals pannenkoeken, wafels, olijven, honing, natuur producten, Veluwse streekproducten, wollen beestjes en knuffels. Voor deelname aan activiteiten kunt u een strippenkaart kopen op het terrein. U kunt natuurlijk ook een lammetje adopteren: u zoekt in de wei uw mooiste en liefste lammetje, geeft het een naam en u krijgt het geboortekaartje, waarmee u tot eind april 2019 kunt komen kijken hoe het lammetje groeit en wordt verzorgd. Met deze (financiële) adoptie zorgen wij ervoor dat de schapen en lammeren gezond blijven, dat er voldoende stro is en de kudde blijft werken aan een gezonde natuur.

De 25ste Rhedense lammetjesdag begint om 10 en duurt tot 16 uur. Toegang is gratis.

De Rhedense lammetjes dag vindt plaats bij de Schaapskooi op Landgoed Heuven, vlakbij het bezoekerscentrum (Transferium) van Natuurmonumenten.

In verband met het aantal bezoekers verzoeken wij u lopend, met de fiets, of het openbaar vervoer te komen. De trein en bus Arnhem/Dieren en Zutphen/Arnhem stoppen ieder uur in Rheden op loopafstand van de schaapskooi.

Mocht u met de auto komen, dan kunt u gratis parkeren bij het bezoekerscentrum (Transferium) van Natuurmonumenten. Aanwijs borden helpen u de juiste route te vinden. Wanneer de parkeerplaatsen vol zijn, wordt u doorverwezen naar parkeer gelegenheid in en nabij het dorp Rheden. Er geldt een tijdens lammetjesdag een parkeerverbod voor de Veluwezoom (bosrand en Straatweg). Voor de verkeersafwikkeling werken we samen met de politie, de gemeente Rheden en de verkeersregelaars van Rheden voor Oranje.

Voor de Veluwezoom geldt op zondag 31 maart een parkeerverbod buiten de aangewezen parkeervakken. De politie zal het parkeerverbod handhaven.

De Rhedense lammetjes dag vindt plaats bij de Schaapskooi op Landgoed Heuven, vlakbij het bezoekerscentrum (Transferium) van Natuurmonumenten.

In verband met het aantal bezoekers verzoeken wij u lopend, met de fiets, of het openbaar vervoer te komen. De trein en bus Arnhem/Dieren en Zutphen/Arnhem stoppen ieder uur in Rheden op loopafstand van de schaapskooi.

Mocht u met de auto komen, dan kunt u gratis parkeren bij het bezoekerscentrum (Transferium) van Natuurmonumenten. Aanwijs borden helpen u de juiste route te vinden. Wanneer de parkeerplaatsen vol zijn, wordt u doorverwezen naar parkeer gelegenheid in en nabij het dorp Rheden. Er geldt een tijdens lammetjesdag een parkeerverbod voor de Veluwezoom (bosrand en Straatweg). Voor de verkeersafwikkeling werken we samen met de politie, de gemeente Rheden en de verkeersregelaars van Rheden voor Oranje.

Voor de Veluwezoom geldt op zondag 31 maart een parkeerverbod buiten de aangewezen parkeervakken. De politie zal het parkeerverbod handhaven.

 

Praktische informatie

Meer informatie vindt u op onze website: www.schaapskudde.nl en op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/rhedense.schaapskudde/

U kunt ook mailen en bellen met de organisatie:

Coordinator, Pieter van der Pot: pieter@schaapskudde.nl, tel: 0614724810

PR/Communicatie, Henk de Jong: pr@schaapskudde.nl, tel: 0630829156

« Naar overzicht