Bijen- en natuurmarkt

Datum13-04-2019
Tijdstip10:00 - 17:00
PlaatsDoorn

 

De Regionale Bijen- en Natuurmarkt van 10:00 uur tot 17:00 uur op het Van Gimborn Arboretum, Velperengh 13, 3941 BZ Doorn. De toegang is gratis.

De “Driebergse Bijenmarkt”werd in 1961 opgericht door Piet Beens; toen nog slechts voor handel in bijenvolken en de verkoop van honing en imkermaterialen.

In 1990 werd, als ode aan deze bijzondere imker, de markt naar hem vernoemd als ”P.J.Beens Bijenmarkt”. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot de “P.J.Beens Regionale Bijen- en Natuurmarkt”, waar imkers uit hele land elkaar ontmoeten om bij te praten, bijenvolken te verhandelen en ervaringen met elkaar te delen. 


De 59ste Bijenmarkt
Dit jaar vind de bijenmarkt plaats in het Van Gimborn Arboretum in Doorn (ook wel bekend als “Het Nationaal Bomenmuseum”). Een bijenmarkt in een adembenemende natuur een rijke verzameling bijzondere bomen en struiken met veel vogels.

Drie  jaar geleden verhuisde deze traditionele Bijenmarkt, die altijd op de 2e zaterdag in april wordt gehouden, van Driebergen naar Doorn.

De nieuwe, ruime en fraaie locatie biedt plaats aan een groot aantal standhouders, hetgeen de markt nog interessanter maakt voor publiek. Zeker dit jaar waar veel aandacht zal zijn voor bio-diversiteit, duurzaamheid, bijenproducten en natuurlijk traditioneel de verkoop van imkermaterialen. Inmiddels hebben zich al 35 standhouders aangemeld.

Zo kunnen de deelnemers aan onze bijenteeltcursus er terecht om, onder leiding van hun docent, hun eerste imker benodigdheden aan te schaffen.

Daarnaast is er een groot aanbod van honing en andere bijenproducten, regionale natuurproducten, planten, kruiden, creativiteit met natuurlijke materialen.

Diverse natuurorganisaties zijn aanwezig met informatie.

In de stand van de organiserende Bijenvereniging Driebergen-Doorn wordt informatie gegeven over bijenhouden en cursussen.

Er staat een bijenvolk in een observatiekast achter glas en een bijenkorf, waarvan door een eronder geplaatste spiegel, het bijenvolk te zien is.

Kinderen kunnen zelf een kaars rollen.

Het thema is dit jaar “Duurzaamheid en Bio-diversiteit”. Duurzaamheid, op diverse vlakken wordt een steeds groter thema binnen de huidige samenleving. Onderdeel hierin is het in stand houden en meer nog, het verbeteren van de bio-diversiteit. Dit begint met de insectenstand in zijn algemeenheid en de bijenstand in het bijzonder, welke de afgelopen decennia nadrukkelijk onder druk zijn komen te staan. Gelukkig komt voor dit onderwerp steeds meer aandacht. Ook de Driebergse Bijen- en Natuurmarkt zal dit jaar hier aandacht aan besteden. 

Onze Bijenmarkt is, als één van de eerste bijenmarkten in het seizoen, belangrijk voor imkers die volken nodig hebben om in te zetten voor de bestuiving van o.a. gewassen onder glas, fruitteelt en zaadteelt.

De handel in bijenvolken begint om 07:00 uur.

De overige standhouders hebben hun kramen om 10:00 uur ingericht.

namens de Bijenvereniging Driebergen-Doorn.

Jan v.d. Berg Jeths, voorzitter

Voor meer informatie, foto’s of een interview: Jan v.d. Berg Jeths, 06 53995750, bergover@ziggo.nl

 

« Naar overzicht